Komentáře: Společnost: Nepřeháníme to s ochranou dětí trochu? https://blog.respekt.cz/ruscak/spolecnost-neprehanime-to-s-ochranou-deti-trochu/ Otevřený blogovací systém týdeníku Respekt Wed, 23 Aug 2023 07:17:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Od: babza https://blog.respekt.cz/ruscak/spolecnost-neprehanime-to-s-ochranou-deti-trochu/#comment-110917320 Mon, 14 Feb 2011 10:55:20 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=49994080#comment-110917320 Andreji,
myslím, že dost zbytečně se trápíte vztahy mezi lidmi, kteří ne a ne se stát dokonalejšími. Asi jsou pořád takoví, jací byli kdysi, jen teď vlivem médií je na nás víc vidět. No a také se hodně změnily rodinné a společenské poměry.
Člověk se musí bát o děti a starat se o jejich bezpečnost, ale ať se staráte sebevíc, najde se pak nějaký šílenec, který vás smete na přechodu i s dítětem. Takže je skutečně třeba najít určitou rovnováhu mezi opatrností a volností života.
Strach matek ze silného samce je možná v ženách zabudován geneticky a ochrana dětí je pudová. Nedávno jsem viděla film o ledních medvědech, kdy matka nepustí samce k mláděti, protože ten by je s klidem sežral, když má hlad.
No to jsem trochu přehnala – dnes jsou otcové stejně starostliví, jako matky.
Děti také doplácejí na to, že začínají být vzácné a rodiče se na ně příliš soustřeďují. Neznamená to ale, že rodiče více dětí nemají o ně menší strach; jen na ně mají míň času.

]]>
Od: Kctvrty https://blog.respekt.cz/ruscak/spolecnost-neprehanime-to-s-ochranou-deti-trochu/#comment-110862020 Sun, 13 Feb 2011 23:41:22 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=49994080#comment-110862020 trochu osobní
Vážený pane Andreji,

se zájmem si přečetl některé Vaše příspěvky, které mi připadají charakteristické pro Váš „životní příběh“ včetně věku a genetiky. V mnoha věcech s Vámi souhlasím, ale mám dojem, že chcete hlavně upoutat pozornost nevšedním názorem dle předpisu pro „story“. Je to ale bohužel často subjektivní a nelogické. A skutečnost je přitom někdy složitější…

K těm dětem se nemá cenu vyjadřovat, to se Vám moc nepovedlo, navíc slabé téma, mimo zajímavého nahrazení mužské osoby židem. (To se však také učí na škole psaní.)
Ale v té generační „válce“ a jejich „3 příčinách“ se obávám, že trochu zaměňujete důsledky a příčiny. Například Vaše tvrzení o nutnosti „přizpůsobení“ CZ důchodců Vašemu životnímu stylu, je ukázka nezralého zjednodušení a zároveň subjektivního nadšení nad svým nápadem,i kdyby byl sebeblbější (s prominutím). Poslyšte, jaké mají vlastně možnosti tito lidé často již zničení fyzicky nezdravým způsobem života a zklamáni ve svých nadějích z r.89, v dnešní realitě vykradené země s nemorálními politiky (s normalizačními charaktery?), nefungujícím zdravotnictví a nízkými důchody? Ta zmíněná volební reklama jen zapadla do pochmurného obrazu celkové pokleslosti současné východoevropské společnosti – stejně asi jako špinavé záchody. Obávám se, že tímto způsobem někdy z Maastrichtu kážete vodu a sám pijete víno, které pěstovali jiní.

]]>